Zwemdiploma A

Zwemdiploma A

Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid geeft de nationale zwemdiploma's uit, waaronder het zwemdiploma A. Er zijn zwemdiploma's en ook zwemvaardigheidsbewijzen. Om de kwaliteit te waarborgen vindt er controle plaats door de Nationale Raad Zwemvaardigheid. Het wordt aanbevolen om het complete zwem-ABC te behalen. Alleen met deze drie zwemdiploma's op zak kan iemand op de juiste manier reageren op onverwachte situaties in zwemattracties of openbaar water.

 

Wat moet je doen voor het zwemdiploma A?

Voor het behalen van het zwemdiploma A moet je de onderstaande zwemtests doorstaan.

 

A1 proef Survival

Vanaf enige hoogte te water gaan met een voetsprong voorwaarts, na het bovenkomen aansluitend 15 seconden watertrappen, gevolgd door 12,5 meter zwemmen, proef afronden met zelfstandig uit het water op de kant klimmen.

A2 proef Onder water oriƫntatie

Van de kant te water gaan met een sprong (duiken heeft de voorkeur), gevolgd door (zonder boven te komen) onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt.

A3 proef Conditiezwemmen

25 meter schoolslag, gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag, gevolgd door 25 meter schoolslag onderbroken door 1 keer voetwaarts richting de bodem zakken, gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag.

A4 proef Borst- en rugcrawl

  • 5 meter borstcrawl.
  • 5 meter rugcrawl.

A5 proef Je vertrouwd voelen in het water

Enkele slagen zwemmen op de buik, aansluitend 5 seconden drijven op de buik, aansluitend enkele slagen zwemmen, gevolgd door halve draai naar rugligging, gevolgd door 10 seconden drijven op de rug.

A6 proef Boven water oriƫnteren en verplaatsen

Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin 2 keer, al watertrappend, een hele draai om de lengte-as gemaakt wordt.

 

Welke kleding moet je aan bij zwemdiploma A?

Om te slagen voor zwemdiploma A moet er met kleding aan gezwommen worden.

  • Schoenen
  • Een lang shirt
  • Een lange broek tot over de enkels

Kleding zwemdiploma A

 Zwemdiploma's